top of page

Anders bana som kock började på Liljehornet i Visby, sedan gick han kronans kockutbildning under värnplikten på KA2 i Karlskrona. Utbildningen var bra, men det fanns ett litet aber med flottan och det var själva sjön, det gungar, så karriären i byssan blev inte så lång. Passionen för matlagning var dock väckt, så tillbaka på Gotland blev det jobb på Visby-krogarna. I slutet av sjuttiotalet började Anders jobba på Toftagården och det kom att bli en lite längre sejour än tänkt. Barnbarnet till grundarna av Toftagården var en Anna-Karin. Kärlek uppstod och Anders stannade.

 

Redan i slutet av 70-talet fanns en vision om närproducerat och bra kvalité på råvarorna. Jan Grimlund som odlade ekologisk i Eskelhem blev en viktig leverantör. Brunsåsens tid var förbi och inspirationen kom från Frankrike med ”Nouvelle Cousine” och konceptkrogarna började ploppa upp som svampar ur jorden.  Anders behåll det rustika och traditionella från husmanskosten, men tog även in det nya, lätta och satte därmed Tofta på Gotlands kulinariska karta.

 

Uppdragen var många även utanför Tofta, som hos landshövdingen och på stora cateringar. Det blev många utmärkelser och priser. 1991 blev han invald i Chaîne des Rôtisseurs och han blev ”Årets Lammkock”  flera gånger och fick representera Gotland på Irland. Han var även med och startade ”Kulinariska Gotland” och gästspelade på svenska beskickningen i Strasbourg  2008 och 2009 när Sverige var värdland för EU.

 

Familjen växte och det blev den sistfödde som kom att börja sin bana inom gastronomin. Oskar som föddes 1994 fick tidigt vänja sig vid livet i ett storkök. Som sextonåring började han jobba på sommarlov och jullov på Toftagården. Så att hänga med farsan bland grytor och kastruller är inget nytt! Efter avslutat gymnasium på samhällsvetenskapliga programmet blev det en sväng på Ullådalsstugan i Åre, på Bakfickan och Surfers i Visby, och nu stundar snart den andra sommaren på Karlsö...

Det var 2017 och historien fick en spännande fortsättning! Efter två fantastiska somrar på Stora Karlsö, så tog Broman-familjen steget fullt ut och öppnade eget. 

Nere vid det vackra Gnisvärd har familjen tagit över vad många känner till som Gnisvärds café. Nu med Anna-Karin ombord , även om hon redan servat och organiserat mycket under Karlsö somrarna. Så gör hon, med sin gedigna erfarenhet och kunskap om både vin och mat, trojkan* komplett!

Efter några fantastiska år i Gnisvärd, stundar nu den femte säsongen. 

(*Trojka, тройка på ryska, är ett ord som betyder "grupp om tre". Ursprungligen avsågs ett ryskt eller ungerskt hästspann med tre hästar i bredd spända framför en släde eller vagn. Trojkan körs i regel med mitthästen i trav och de båda ytterhästarna i galopp.

Trojka används även i överförd bemärkelse på en grupp om tre ungefärligen likställda makthavare.)

Describe your event here and generate buzz. Where's it happening, and when does it start?

bottom of page